Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM

Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM


Како да се најавите на XM сметка


Како да се најавите на XM

 1. Одете на веб-страницата на XM
 2. Кликнете на копчето „Најава на член“.
 3. Внесете ја вашата MT4/MT5 ID (реална сметка) и лозинката.
 4. Кликнете на зеленото копче „Најави се“.
 5. Ако сте ја заборавиле лозинката, кликнете на „Ја заборавивте лозинката?“.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
На главната страница на страницата и внесете MT4/MT5 ID (реална сметка) и лозинка.

MT4/MT5 ID што го добивте од е-поштата, можете да го пребарувате вашето сандаче за е-пошта за е-пошта за добредојде испратена кога сте ја отвориле вашата сметка. Насловот на е-поштата е „Добредојдовте во XM“.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Потоа, одете на вашата сметка
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM

Ја заборавив лозинката од сметката на XM

Ако сте ја заборавиле лозинката со најавување на веб-страницата на XM , треба да кликнете на « Ја заборавивте лозинката? »:
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Потоа, системот ќе отвори прозорец каде што ќе биде побарано да ја вратите лозинката. Треба да му ги дадете на системот соодветните информации подолу и потоа да кликнете на копчето „Поднеси“
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Ќе се отвори известување дека е испратена е-пошта на оваа адреса на е-пошта за ресетирање на лозинката.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Понатаму во писмото на вашата е-пошта, ќе ви биде понудено да ја промените вашата лозинка. Кликнете на црвената врска и одете на веб-страницата на XM. Во чиј прозорец креирајте нова лозинка за последователно овластување.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Новата лозинка е успешно ресетирана
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Вратете се на екранот за најавувањеза да внесете нова лозинка. Најавете се успешно.


Како да тргувате со девизен курс на XM


Како да поставите нова нарачка во XM MT4

Кликнете со десното копче на графиконот, потоа кликнете на „Тргување“ → изберете „Нова нарачка“.
Или
кликнете двапати на валутата што сакате да ја нарачате на MT4. Ќе се појави прозорецот нарачка
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Симбол: проверете дека симболот на валутата со кој сакате да тргувате е прикажан во полето за симбол

Обем: мора да ја одлучите големината на вашиот договор, можете да кликнете на стрелката и да ја изберете јачината на звукот од наведените опции на капката- полето надолу или кликнете со левото поле во полето за јачина на звук и внесете ја потребната вредност
 • Микро сметка: 1 Лот = 1.000 единици
 • Стандардна сметка: 1 Лот = 100.000 единици
 • XM Ultra сметка:
  • Стандардна Ултра: 1 Лот = 100.000 единици
  • Micro Ultra: 1 Lot = 1.000 единици
 • Сметка на акции: 1 акција
Минималната големина на тргување за овие сметки:
 • Микро сметка: 0,1 лот (MT4), 0,1 лот (MT5)
 • Стандардна сметка: 0,01 многу
 • XM Ultra сметка:
  • Стандардна ултра: 0,01 многу
  • Микро ултра: 0,1 многу
 • Сметка на акции: 1 Лот
Не заборавајте дека големината на вашиот договор директно влијае на вашата можна добивка или загуба.

Коментар: овој дел не е задолжителен, но можете да го користите за да ги идентификувате вашите занаети со додавање коментари

Тип : кој стандардно е поставен на пазарно извршување,
 • Пазарното извршување е модел на извршување на налози по тековната пазарна цена
 • Нарачката во очекување се користи за поставување на идна цена со која имате намера да ја отворите вашата трговија.

Конечно, треба да одлучите каков тип на нарачка да отворите, можете да изберете помеѓу налог за продажба и купување

Селовите по пазар се отвораат по цена на понуда и затворени по цена на понуда, во овој тип на налог вашата трговија може да донесе профит ако цената падне

Купи од страна на Market се отвораат по побарана цена и затворени по цена на понуда, во овој тип на нарачка вашата трговија може да донесе профир. Цената се зголемува

Откако ќе кликнете на Купи или Продај, вашата нарачка ќе биде веднаш обработена, можете да ја проверите вашата нарачка во Трговски терминал
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XMКако да поставите нарачки во очекување


Колку нарачки во тек во XM MT4

За разлика од налозите за инстант извршување, каде што тргувањето се врши по тековната пазарна цена, налозите што чекаат ви овозможуваат да поставите налози што се отвораат откако цената ќе достигне соодветно ниво, избрано од вас. Достапни се четири типа на нерешени нарачки, но можеме да ги групираме на само два главни типа:
 • Нарачки кои очекуваат да пробијат одредено пазарно ниво
 • Нарачки кои очекуваат да се вратат од одредено пазарно ниво
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM

Купи Стоп

Нарачката Купи Стоп ви овозможува да поставите нарачка за купување над моменталната пазарна цена. Ова значи дека ако тековната пазарна цена е 20 УСД, а вашата станица за купување е 22 долари, ќе се отвори куповна или долга позиција штом пазарот ќе ја достигне таа цена.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM

Продај Стоп

Нарачката Sell Stop ви овозможува да поставите налог за продажба под моменталната пазарна цена. Значи, ако моменталната пазарна цена е 20 долари, а вашата цена за запирање на продажба е 18 долари, ќе се отвори продажна или „кратка“ позиција штом пазарот ќе ја достигне таа цена.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM

Купи ограничување

Спротивно на стоп за купување, нарачката за ограничување за купување ви овозможува да поставите нарачка за купување под моменталната пазарна цена. Ова значи дека ако моменталната пазарна цена е 20 долари, а вашата цена за ограничување за купување е 18 долари, тогаш штом пазарот ќе го достигне нивото на цената од 18 долари, ќе се отвори позиција за купување.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM

Ограничување за продажба

Конечно, налогот за ограничување на продажбата ви овозможува да поставите налог за продажба над моменталната пазарна цена. Значи, ако моменталната пазарна цена е 20 долари, а поставената цена на лимитот за продажба е 22 долари, тогаш штом пазарот ќе го достигне нивото на цените од 22 долари, ќе се отвори продажна позиција на овој пазар.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM

Отворање на нарачки што чекаат

Можете да отворите нова нарачка што чека едноставно со двоен клик на името на пазарот на модулот Market Watch. Откако ќе го направите тоа, ќе се отвори прозорецот за нова нарачка и ќе можете да го промените типот на нарачка во Нарачка во очекување.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Следно, изберете го пазарното ниво на кое ќе се активира нарачката што чека. Исто така, треба да ја изберете големината на позицијата врз основа на јачината на звукот.

Доколку е потребно, можете да поставите датум на истекување („Истекување“). Откако ќе се постават сите овие параметри, изберете го посакуваниот тип на нарачка во зависност од тоа дали сакате да одите долго или кратко и да застанете или ограничите и изберете го копчето „Место“.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Како што можете да видите, нарачките што чекаат се многу моќни карактеристики на MT4. Тие се најкорисни кога не сте во можност постојано да го следите пазарот за вашата влезна точка, или ако цената на инструментот брзо се менува и не сакате да ја пропуштите можноста.

Како да затворите нарачки во XM MT4

За да затворите отворена позиција, кликнете на 'x' во картичката Trade во прозорецот Terminal.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Или кликнете со десното копче на редоследот на линијата на графиконот и изберете „затвори“.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Ако сакате да затворите само дел од позицијата, кликнете со десен-клик на отворениот редослед и изберете „Измени“. Потоа, во полето Тип, изберете инстант извршување и изберете кој дел од позицијата сакате да го затворите.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Како што можете да видите, отворањето и затворањето на вашите занаети на MT4 е многу интуитивно и буквално трае само еден клик.Користење на Stop Loss, Take Profit и Trailing Stop во XM MT4

Еден од клучевите за постигнување успех на финансиските пазари на долг рок е внимателното управување со ризикот. Затоа стопирајте ги загубите и земајте профит треба да бидат составен дел од вашето тргување.

Затоа, ајде да погледнеме како да ги користиме на нашата платформа MT4 за да се осигураме дека знаете како да го ограничите ризикот и да го максимизирате вашиот трговски потенцијал.


Поставување Стоп за загуба и преземање профит

Првиот и најлесниот начин да додадете Stop Loss или Take Profit во вашата трговија е да го направите тоа веднаш, кога ставате нови нарачки.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
За да го направите ова, едноставно внесете го вашето конкретно ниво на цена во полињата Стоп за загуба или Земете профит. Запомнете дека Stop Loss ќе се изврши автоматски кога пазарот ќе се движи спротивно на вашата позиција (оттука и името: стоп загуби), а нивоата Take Profit ќе се извршуваат автоматски кога цената ќе ја достигне вашата одредена цел на профит. Ова значи дека можете да го поставите нивото на стоп загуба под моменталната пазарна цена и нивото на Земете профит над моменталната пазарна цена.

Важно е да се запамети дека стоп загубата (SL) или преземање профит (TP) секогаш се поврзани со отворена позиција или нарачка што чека. Можете да ги прилагодите и откако вашата трговија е отворена и кога го следите пазарот. Тоа е заштитна наредба за вашата позиција на пазарот, но се разбира, тие не се неопходни за отворање на нова позиција. Секогаш можете да ги додадете подоцна, но препорачуваме секогаш да ги заштитувате вашите позиции*.


Додавање на нивоа за стопирање на загуба и преземање профит

Најлесен начин да додадете SL/TP нивоа на вашата веќе отворена позиција е со користење на трговска линија на табелата. За да го направите тоа, едноставно повлечете и спуштете ја трговската линија нагоре или надолу до одредено ниво.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Откако ќе ги внесете нивоата SL/TP, линиите SL/TP ќе се појават на табелата. На овој начин можете едноставно и брзо да ги менувате нивоата SL/TP.

Можете да го направите ова и од долниот модул „Терминал“. За да додадете или измените нивоа на SL/TP, едноставно кликнете со десното копче на вашата отворена позиција или нарачката што чека и изберете „Измени или избриши нарачка“.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Ќе се појави прозорецот за промена на нарачката и сега можете да внесете/изменувате SL/TP според точното пазарно ниво или со дефинирање на опсегот на поени од моменталната пазарна цена.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM


Заостанува стоп

Стоп-загубите се наменети за намалување на загубите кога пазарот се движи спротивно на вашата позиција, но тие можат да ви помогнат и да го заклучите вашиот профит.

Иако на почетокот тоа може да звучи малку контраинтуитивно, всушност е многу лесно за разбирање и совладување.

Да речеме дека сте отвориле долга позиција и пазарот се движи во вистинската насока, правејќи ја вашата трговија профитабилна во моментов. Вашата оригинална Стоп-загуба, која беше поставена на ниво под вашата отворена цена, сега може да се премести на вашата отворена цена (за да можете да се изедначите) или над отворената цена (за да ви се гарантира профит).

За да го направите овој процес автоматски, можете да користите Trailing Stop.Ова може да биде навистина корисна алатка за управување со ризикот, особено кога промените на цените се брзи или кога не можете постојано да го следите пазарот.

Штом позицијата стане профитабилна, вашето Trailing Stop автоматски ќе ја следи цената, одржувајќи го претходно утврденото растојание.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Следејќи го примерот погоре, имајте на ум, сепак, дека вашата трговија треба да има профит доволно голем за Trailing Stop да се движи над вашата отворена цена, пред да може да се гарантира вашиот профит.

Заостанувањата (TS) се прикачени на вашите отворени позиции, но важно е да запомните дека ако имате заостанувачка станица на MT4, треба да ја имате отворена платформата за таа успешно да се изврши.

За да поставите Trailing Stop, кликнете со десното копче на отворената позиција во прозорецот „Terminal“ и наведете ја саканата вредност на пип за растојание помеѓу нивото TP и моменталната цена во менито Trailing Stop.
Како да се најавите и да започнете да тргувате со Forex на XM
Вашето Trailing Stop сега е активно. Ова значи дека ако цените се променат на профитабилна пазарна страна, TS ќе обезбеди нивото на стоп загуба автоматски да ја следи цената.

Вашиот Trailing Stop може лесно да се оневозможи со поставување на „Никој“ во менито Trailing Stop. Ако сакате брзо да го деактивирате на сите отворени позиции, само изберете „Избриши ги сите“.

Како што можете да видите, MT4 ви обезбедува многу начини да ги заштитите вашите позиции за само неколку моменти.

*Иако налозите за Стоп загуба се еден од најдобрите начини да се обезбеди управување со вашиот ризик и да се одржуваат потенцијалните загуби на прифатливи нивоа, тие не обезбедуваат 100% безбедност.

Стоп загубите се бесплатни за користење и тие ја штитат вашата сметка од негативни потези на пазарот, но имајте предвид дека тие не можат да ја гарантираат вашата позиција секој пат. Ако пазарот наеднаш стане нестабилен и јазот го надминува вашето стоп ниво (скока од една цена до друга без тргување на нивоата помеѓу), можно е вашата позиција да биде затворена на полошо ниво од бараното. Ова е познато како лизгање на цените.

Гарантираните стоп-загуби, кои немаат ризик од пролизгување и обезбедуваат затворање на позицијата на нивото на Стоп загуба што сте го побарале, дури и ако пазарот се движи против вас, се достапни бесплатно со основна сметка.
Thank you for rating.