Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM

Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM


Како да тргувате со девизен курс на XM


Како да поставите нова нарачка во XM MT4

Кликнете со десното копче на графиконот, потоа кликнете на „Тргување“ → изберете „Нова нарачка“.
Или
кликнете двапати на валутата што сакате да ја нарачате на MT4. Ќе се појави прозорецот нарачка
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM
Симбол: проверете дека симболот на валутата со кој сакате да тргувате е прикажан во полето за симбол

Обем: мора да ја одлучите големината на вашиот договор, можете да кликнете на стрелката и да ја изберете јачината на звукот од наведените опции на капката- полето надолу или кликнете со левото поле во полето за јачина на звук и внесете ја потребната вредност
 • Микро сметка: 1 Лот = 1.000 единици
 • Стандардна сметка: 1 Лот = 100.000 единици
 • XM Ultra сметка:
  • Стандардна Ултра: 1 Лот = 100.000 единици
  • Micro Ultra: 1 Lot = 1.000 единици
 • Сметка на акции: 1 акција
Минималната големина на тргување за овие сметки:
 • Микро сметка: 0,1 лот (MT4), 0,1 лот (MT5)
 • Стандардна сметка: 0,01 многу
 • XM Ultra сметка:
  • Стандардна ултра: 0,01 многу
  • Микро ултра: 0,1 многу
 • Сметка на акции: 1 Лот
Не заборавајте дека големината на вашиот договор директно влијае на вашата можна добивка или загуба.

Коментар: овој дел не е задолжителен, но можете да го користите за да ги идентификувате вашите занаети со додавање коментари

Тип : кој стандардно е поставен на пазарно извршување,
 • Пазарното извршување е модел на извршување на налози по тековната пазарна цена
 • Нарачката во очекување се користи за поставување на идна цена со која имате намера да ја отворите вашата трговија.

Конечно, треба да одлучите каков тип на нарачка да отворите, можете да изберете помеѓу нарачка за продажба и купување,

Продажбата по пазар се отвора по цена на понуда и затворена по цена на понуда, во овој тип на налог вашата трговија може да донесе профит ако цената падне

Купи од страна на Market се отвораат по побарана цена и затворени по цена на понуда, во овој тип на нарачка вашата трговија може да донесе профир. Цената се зголемува

Откако ќе кликнете на Купи или Продај, вашата нарачка ќе биде веднаш обработена, можете да ја проверите вашата нарачка во Трговски терминал
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XMКако да поставите нарачки во очекување


Колку нарачки во тек во XM MT4

За разлика од налозите за инстант извршување, каде што тргувањето се врши по тековната пазарна цена, налозите што чекаат ви овозможуваат да поставите налози што се отвораат откако цената ќе достигне соодветно ниво, избрано од вас. Достапни се четири типа на нерешени нарачки, но можеме да ги групираме на само два главни типа:
 • Нарачки кои очекуваат да пробијат одредено пазарно ниво
 • Нарачки кои очекуваат да се вратат од одредено пазарно ниво
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM

Купи Стоп

Нарачката Купи Стоп ви овозможува да поставите нарачка за купување над моменталната пазарна цена. Ова значи дека ако тековната пазарна цена е 20 УСД, а вашата станица за купување е 22 долари, ќе се отвори куповна или долга позиција штом пазарот ќе ја достигне таа цена.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM

Продај Стоп

Нарачката Sell Stop ви овозможува да поставите налог за продажба под моменталната пазарна цена. Значи, ако моменталната пазарна цена е 20 долари, а вашата цена за запирање на продажба е 18 долари, ќе се отвори продажна или „кратка“ позиција штом пазарот ќе ја достигне таа цена.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM

Купи ограничување

Спротивно на стоп за купување, нарачката за ограничување за купување ви овозможува да поставите нарачка за купување под моменталната пазарна цена. Ова значи дека ако моменталната пазарна цена е 20 долари, а вашата цена за ограничување за купување е 18 долари, тогаш штом пазарот ќе го достигне нивото на цената од 18 долари, ќе се отвори позиција за купување.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM

Ограничување за продажба

Конечно, налогот за ограничување на продажбата ви овозможува да поставите налог за продажба над моменталната пазарна цена. Значи, ако моменталната пазарна цена е 20 долари, а поставената цена на лимитот за продажба е 22 долари, тогаш штом пазарот ќе го достигне нивото на цените од 22 долари, ќе се отвори продажна позиција на овој пазар.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM

Отворање на нарачки што чекаат

Можете да отворите нова нарачка што чека едноставно со двоен клик на името на пазарот на модулот Market Watch. Откако ќе го направите тоа, ќе се отвори прозорецот за нова нарачка и ќе можете да го промените типот на нарачка во Нарачка во очекување.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM
Следно, изберете го пазарното ниво на кое ќе се активира нарачката што чека. Исто така, треба да ја изберете големината на позицијата врз основа на јачината на звукот.

Доколку е потребно, можете да поставите датум на истекување („Истекување“). Откако ќе се постават сите овие параметри, изберете го посакуваниот тип на нарачка во зависност од тоа дали сакате да одите долго или кратко и да застанете или ограничите и изберете го копчето „Место“.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM
Како што можете да видите, нарачките што чекаат се многу моќни карактеристики на MT4. Тие се најкорисни кога не сте во можност постојано да го следите пазарот за вашата влезна точка, или ако цената на инструментот брзо се менува и не сакате да ја пропуштите можноста.

Како да затворите нарачки во XM MT4

За да затворите отворена позиција, кликнете на 'x' во картичката Trade во прозорецот Terminal.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM
Или кликнете со десното копче на редоследот на линијата на графиконот и изберете „затвори“.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM
Ако сакате да затворите само дел од позицијата, кликнете со десен-клик на отворениот редослед и изберете „Измени“. Потоа, во полето Тип, изберете инстант извршување и изберете кој дел од позицијата сакате да го затворите.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM
Како што можете да видите, отворањето и затворањето на вашите занаети на MT4 е многу интуитивно и буквално трае само еден клик.Користење на Stop Loss, Take Profit и Trailing Stop во XM MT4

Еден од клучевите за постигнување успех на финансиските пазари на долг рок е внимателното управување со ризикот. Затоа стопирајте ги загубите и земајте профит треба да бидат составен дел од вашето тргување.

Затоа, ајде да погледнеме како да ги користиме на нашата платформа MT4 за да се осигураме дека знаете како да го ограничите ризикот и да го максимизирате вашиот трговски потенцијал.


Поставување Стоп за загуба и преземање профит

Првиот и најлесниот начин да додадете Stop Loss или Take Profit во вашата трговија е да го направите тоа веднаш, кога ставате нови нарачки.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM
За да го направите ова, едноставно внесете го вашето конкретно ниво на цена во полињата Стоп за загуба или Земете профит. Запомнете дека Stop Loss ќе се изврши автоматски кога пазарот се движи спротивно на вашата позиција (оттука и името: стоп загуби), а нивоата на Take Profit ќе се извршуваат автоматски кога цената ќе ја достигне вашата одредена цел на профит. Ова значи дека можете да го поставите нивото на Стоп загуба под моменталната пазарна цена и нивото на Земете профит над моменталната пазарна цена.

Важно е да се запамети дека стоп загубата (SL) или преземање профит (TP) секогаш се поврзани со отворена позиција или нарачка што чека. Можете да ги прилагодите и откако вашата трговија е отворена и кога го следите пазарот. Тоа е заштитна наредба за вашата позиција на пазарот, но се разбира, тие не се неопходни за отворање на нова позиција. Секогаш можете да ги додадете подоцна, но препорачуваме секогаш да ги заштитувате вашите позиции*.


Додавање на нивоа за стопирање на загуба и преземање профит

Најлесен начин да додадете SL/TP нивоа на вашата веќе отворена позиција е со користење на трговска линија на табелата. За да го направите тоа, едноставно повлечете и спуштете ја трговската линија нагоре или надолу до одредено ниво.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM
Откако ќе ги внесете нивоата SL/TP, линиите SL/TP ќе се појават на табелата. На овој начин можете едноставно и брзо да ги менувате нивоата SL/TP.

Можете да го направите ова и од долниот модул „Терминал“. За да додадете или измените нивоа на SL/TP, едноставно кликнете со десното копче на вашата отворена позиција или нарачката што чека и изберете „Измени или избриши нарачка“.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM
Ќе се појави прозорецот за промена на нарачката и сега можете да внесете/изменувате SL/TP според точното пазарно ниво или со дефинирање на опсегот на поени од моменталната пазарна цена.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM


Заостанува стоп

Стоп-загубите се наменети за намалување на загубите кога пазарот се движи спротивно на вашата позиција, но тие можат да ви помогнат и да го заклучите вашиот профит.

Иако на почетокот тоа може да звучи малку контраинтуитивно, всушност е многу лесно за разбирање и совладување.

Да речеме дека сте отвориле долга позиција и пазарот се движи во вистинската насока, правејќи ја вашата трговија профитабилна во моментов. Вашата оригинална Стоп-загуба, која беше поставена на ниво под вашата отворена цена, сега може да се премести на вашата отворена цена (за да можете да се изедначите) или над отворената цена (за да ви се гарантира профит).

За да го направите овој процес автоматски, можете да користите Trailing Stop.Ова може да биде навистина корисна алатка за управување со ризикот, особено кога промените на цените се брзи или кога не можете постојано да го следите пазарот.

Штом позицијата стане профитабилна, вашето Trailing Stop автоматски ќе ја следи цената, одржувајќи го претходно утврденото растојание.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM
Следејќи го примерот погоре, имајте на ум, сепак, дека вашата трговија треба да има профит доволно голем за Trailing Stop да се движи над вашата отворена цена, пред да може да се гарантира вашиот профит.

Заостанувањата (TS) се прикачени на вашите отворени позиции, но важно е да запомните дека ако имате заостанувачка станица на MT4, треба да ја имате отворена платформата за таа успешно да се изврши.

За да поставите Trailing Stop, кликнете со десното копче на отворената позиција во прозорецот „Terminal“ и наведете ја саканата вредност на пип за растојание помеѓу нивото TP и моменталната цена во менито Trailing Stop.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM
Вашето Trailing Stop сега е активно. Ова значи дека ако цените се променат на профитабилна пазарна страна, TS ќе обезбеди нивото на стоп загуба автоматски да ја следи цената.

Вашиот Trailing Stop може лесно да се оневозможи со поставување на „Никој“ во менито Trailing Stop. Ако сакате брзо да го деактивирате на сите отворени позиции, само изберете „Избриши ги сите“.

Како што можете да видите, MT4 ви обезбедува многу начини да ги заштитите вашите позиции за само неколку моменти.

*Иако налозите за Стоп загуба се еден од најдобрите начини да се обезбеди управување со вашиот ризик и да се одржуваат потенцијалните загуби на прифатливи нивоа, тие не обезбедуваат 100% безбедност.

Стоп загубите се бесплатни за користење и тие ја штитат вашата сметка од негативни потези на пазарот, но имајте предвид дека тие не можат да ја гарантираат вашата позиција секој пат. Ако пазарот наеднаш стане нестабилен и јазот го надминува вашето стоп ниво (скока од една цена до друга без тргување на нивоата помеѓу), можно е вашата позиција да биде затворена на полошо ниво од бараното. Ова е познато како лизгање на цените.

Гарантираните стоп-загуби, кои немаат ризик од пролизгување и обезбедуваат затворање на позицијата на нивото на Стоп загуба што сте го побарале, дури и ако пазарот се движи против вас, се достапни бесплатно со основна сметка.

Како да повлечете средства од XM

Повлекувањето од XM Broker е многу едноставно, комплетно во рок од 1 минута!

Нудиме широк опсег на опции за плаќање за депозити/повлекувања: со повеќе кредитни картички, повеќе електронски начини на плаќање, банкарски трансфер, локален банкарски трансфер и други начини на плаќање.


Како да се повлечете


1/ Кликнете на копчето „Повлекување“ на страницата „Моја сметка“

Откако ќе се најавите на сметката на My XM Group, кликнете „Повлекување“ во менито.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM

2/ Изберете Опции за повлекување

Ве молиме имајте предвид следново:

 • Силно предлагаме да поднесете барања за повлекување откако ќе ги затворите вашите позиции.
 • Ве молиме имајте предвид дека XM прифаќа барања за повлекување за тргување сметки со отворени позиции; сепак, за да се осигура безбедноста на занаетите на нашите клиенти, се применуваат следниве ограничувања:

а) Барањата кои би предизвикале пад на нивото на маржа под 150% нема да бидат прифатени од понеделник 01:00 до петок 23:50 GMT+2 (се применува DST).
б) Барањата кои би можеле да предизвикаат пад на нивото на маржа под 400% нема да бидат прифатени за време на викендите, од петок 23:50 до понеделник 01:00 GMT+2 (важи DST).

 • Ве молиме имајте предвид дека секое повлекување на средства од вашата трговска сметка ќе резултира со пропорционално отстранување на вашиот бонус за тргување.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM
Кредитните/дебитните картички може да се подигнат до износот на депозитот.

По повлекувањето до депонираниот износ, можете да изберете да го повлечете преостанатиот износ користејќи кој метод сакате.

На пример: сте депонирале 1000 УСД на вашата кредитна картичка и остварувате добивка од 1000 УСД по тргувањето. Ако сакате да подигнете пари, треба да повлечете 1000 УСД или износот депониран со кредитна картичка, а останатите 1000 УСД можете да ги повлечете на други начини.
Методи на депозит Можни методи за повлекување
Кредитна/дебитна картичка Повлекувањата ќе се обработат до износот депониран со кредитна/дебитна картичка.
Преостанатиот износ може да се повлече на други начини
NETELLER/ Skrill/ WebMoney Изберете го вашиот начин на повлекување, освен кредитна или дебитна картичка.
Банкарски трансфер Изберете го вашиот начин на повлекување, освен кредитна или дебитна картичка.

3/ Внесете ја сумата што сакате да ја повлечете и поднесете барање

На пример: избравте „Банкарски трансфер“, потоа изберете Име на банката, внесете го бројот на банкарска сметка и износот што сакате да го повлечете.

Кликнете „Да“ за да се согласите со претпочитаната процедура за повлекување, а потоа кликнете „Барање“.
Како да тргувате со Forex и да се повлечете од XM
Така, барањето за повлекување е поднесено.

Износот за повлекување автоматски ќе се одземе од вашата трговска сметка. Барањата за повлекување од XM Group ќе бидат обработени во рок од 24 часа (освен сабота, недела и државни празници)
Методи на повлекување Надоместоци за повлекување Минимален износ за повлекување Време на обработка
Кредитна/дебитна картичка Бесплатно 5 УСД ~ 2-5 работни дена
NETELLER/ Skrill/ WebMoney Бесплатно 5 УСД ~ 24 работни часови
Банкарски трансфер XM ги покрива сите трошоци за трансфер 200 американски долари ~ 2-5 работни дена
Што се однесува до кредитните картички и дебитните картички, бидејќи рефундирањето го вршат компаниите за картички, дури и ако XM Group го заврши барањето за повлекување во рок од 24 часа , може да потрае неколку недели до еден месец за да се заврши процесот. Затоа, се препорачува да го повлечете средствата навремено.

Одрекувања

од одговорност XMP (бонус) што е откупен ќе биде целосно отстранет дури и ако повлечете само 1 УСД


Во XM, клиентот може да отвори до 8 сметки.

Затоа, можно е да се спречи отстранувањето на целиот XMP (бонус) со отворање на друга сметка, префрлање на износот на инвестицијата на оваа сметка и користење за повлекување пари.


Кои опции за плаќање ги имам за да повлечам пари?

Нудиме широк опсег на опции за плаќање за депозити/повлекувања: со повеќе кредитни картички, повеќе електронски начини на плаќање, банкарски трансфер, локален банкарски трансфер и други начини на плаќање.

Веднаш штом ќе отворите трговска сметка, можете да се најавите во нашата област на членови, да изберете начин на плаќање по ваш избор на страниците Депозити/повлекување и да ги следите дадените упатства.

Најчесто поставувани прашања


Која е минималната и максималната сума што можам да ја повлечам?

Минималниот износ за повлекување е 5 УСД (или еквивалентна деноминација) за повеќе начини на плаќање поддржани во сите земји. Сепак, износот варира во зависност од начинот на плаќање што ќе го изберете и статусот на валидација на вашата трговска сметка. Можете да прочитате повеќе детали за процесот на депонирање и повлекување во Членската област.


Која е постапката за приоритет на повлекување?

Со цел да се заштитат сите страни од измама и да се минимизира можноста за перење пари и/или финансирање тероризам, XM ќе обработува само повлекување/рефундирање назад до изворот на оригиналниот депозит според Постапката за приоритет за повлекување подолу:
 • Повлекување кредитни/дебитни картички. Доставените барања за повлекување, без оглед на избраниот начин на повлекување, ќе се обработуваат преку овој канал до вкупниот износ депониран со овој метод.
 • Повлекување на е-паричник. Враќањето/повлекувањето на е-паричник ќе се обработи откако сите депозити на кредитни/дебитни картички ќе бидат целосно вратени.
 • Други методи. Сите други методи како што се повлекување на банкарски жици ќе се користат откако депозитите направени со горенаведените два методи се целосно исцрпени.

Сите барања за повлекување ќе бидат завршени во рок од 24 работни часа; сепак сите поднесени барања за повлекување веднаш ќе се одразат на трговската сметка на клиентите како повлекувања што чекаат. Во случај клиентот да избере неточен метод за повлекување, барањето на клиентите ќе се обработи според Постапката за приоритет на повлекување опишана погоре.

Сите барања за повлекување на клиентите ќе се обработуваат во валутата во која првично е направен депозитот. Доколку валутата на депозитот се разликува од валутата за пренос, износот на трансферот ќе се конвертира од XM во валута за пренос по преовладувачкиот девизен курс.


Дали има такси за повлекување?

Ние не наплаќаме никакви надоместоци за нашите опции за депозит/повлекување. На пример, ако депонирате 100 УСД од Skrill, а потоа повлечете 100 УСД, ќе го видите целосниот износ од 100 УСД на вашата сметка на Skrill бидејќи ние ги покриваме сите такси за трансакции на двата начина за вас.

Ова исто така важи и за сите депозити на кредитни/дебитни картички. За депозити/повлекувања преку меѓународен банкарски трансфер, XM ги покрива сите надоместоци за трансфер наметнати од нашите банки, со исклучок на депозити во износ од помалку од 200 УСД (или еквивалентна деноминација).


Ако подигнам пари од мојата сметка, дали можам да ја повлечам и добивката остварена со бонусот? Може ли да го повлечам бонусот во која било фаза?

Бонусот е само за трговски цели и не може да се повлече. Ви ја нудиме сумата на бонус за да ви помогнеме да отворите поголеми позиции и да ви овозможиме да ги држите вашите позиции отворени подолг период. Сите профити направени со бонусот може да се повлечат во секое време.
Thank you for rating.